Meme dokusunun gelişimini tamamladığı 18 yaş sonrası önerilir. Ancak ergenlik çağında bir memenin fazlaca geliştiği diğer memenin gelişmediği POLAND SENDROMU ve memede ciddi şekil bozukluğu oluşturabilen gelişimsel bir hastalık olan TÜBERÖZ MEME DEFORMİTESİ GİBİ; asimetrik ve problemli memeler nedeniyle ciddi psikolojik sorun yaratabilen durumlarda ebeveyn onayı ile daha erken yaşlarda protez ile meme büyütme operasyonu yapmak mümkündür.
Meme büyütmede kullanılan implantlar yuvarlak ve damla (anatomik) şekilli olarak başlıca iki ana gruba ayrılır. Damla model protezlerde meme başı ve altında kalan kısım daha dolgundur. Meme dokusunun çok az olduğu ve bu nedenle örtücü dokunun yeterli olmadığı durumlarda daha çok tercih edilir. Bu protezler farklı en, boy ve yükseklik kombinasyonlarında üretilir. Gövde tipine göre tercih nedeni olabilir. Ancak avantajları yanında dezavantajı da vardır. Protezin oluşturulan boşlukta dönmesi durumunda yaptığı görünüm etkisinde değişiklik olacaktır.Yuvarlak protezler memenin üst tarafında daha fazla dolgunluk istenen durumlarda tercih edilebilir. Yeterli kendi dokunuz varsa kendini belli etmeden ve dönme riski olmadan istenilen etkiyi sağlar. Yapılan bir araştırmada Plastik Cerrahların kendileri kas altına yerleştirilen protez tipini yüksek oranda tahmin edememiştir. Bu nedenle kas altı protez yerleştirilmesi planlanmışsa anatomik protez veya yuvarlak protez kullanılması özel durumlar dışında bir fark yaratmaz. Protez tipine karar verirken doktorunuzun önerilerini dikkate alınız, doktorunuz dışında alacağınız bilgilerin kafanızı karıştırmasına izin vermeyiniz. Bir göğüsü büyütmek için kullanılacak protezin boyutunu belirlerken kişinin meme ve göğüs kafesinin yapısı, boyu, kilosu ve beden ölçüleri dikkate alınır. Bu fizyolojik sınırların zorlanmaması koşulu ile hasta ve doktor birlikte kullanılacak protezin yaklaşık olarak büyüklüğüne ve şekline karar verirler. Ameliyat esnasında protez için cep hazırlandıktan sonra firmalar tarafından sağlanan deneme protezleri yerleştirilerek nihai sonuç belirlenir. Bu protezler kalıcı proteziniz değil sadece ameliyat sırasında test için kullanılan protezlerdir. Bazen planlanan protezin bir beden büyüğü veya küçüğüne ait test protezleri de denenir ve hangisi en iyi sonucu veriyor ise ona uygun kalıcı protez kullanılır. Vücudunuza yerleştirilen kalıcı protezin deneme amaçlı kullanılması mümkün değildir. Paketinden açıldıktan sonra sadece sizin için kullanılabilir. Test protezlerinin kullanılmasındaki neden budur.
Ameliyatlar hastane ortamında, genel anestezi altında yapılır. Ameliyat süresi, ameliyatın teknik ve kapsamına bağlı olarak 1,5-3 saat arasındadır. Operasyon bitiminde göğüslere pansuman uygulanır, sütyen kullanılır. Balensiz özel sütyen ödem ve ağrı kontrolünde faydalıdır. Kişi operasyondan bir kaç saat sonra ayağa kalkabilir, bir gün sonra da taburcu edilir. Geceyi hastanede geçirmek yatağın pozisyonu, ağrı kontrolü ve olası komplikasyonların yakından izlenmesi bakımından yarar sağlar.