HAKAN TEYMUR
5 Ocak 2023

Jinekomasti Nedir, Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Jinekomasti aslında bir rahatsızlığına da olup bu rahatsızlığın tedavisi için uygulanan ameliyat işlemine verilen isimdir. Erkeklerde sıklıkla karşılaşılabilen jinekomasti hastalığı halk arasında büyük meme olarak da kabul edilmektedir.

Yeni doğan bebekler, ergenlik çağındaki erkekler veya yaşlı erkeklerde hormon düzeylerinde anormal değişmelerin bir sonucu olarak ortaya çıkan Jinekomasti, bu hormon değişimlerinin yanı sıra daha çeşitli nedenlerle de meydana gelmektedir.

Kadınsı meme yapısına ve böyle bir görüntüye sahip olan erkeklerde görülen jinekomasti hastalığı çoğu zaman genetik bozukluklar, hormonal bozukluklar, aşırı alkol tüketimi, ilaç kullanımı veya bazı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Jinekomasti nedir, ameliyatı nasıl yapılır? Sorusu da erkekler tarafından jinekomasti hastalığı bulunduğunda sıklıkla merak edilmekte olup genellikle bu hastalık erkeklerde özgüven problemi, giyim problemi veya duruş bozuklukları gibi bazı problemlere neden olmaktadır. Özellikle sağlığını etkileyen bazı bozuklukların yanı sıra sosyal problemlere de neden olması psikolojik olarak erkeklerin bu durumdan olumsuz etkilenmesine de neden olmaktadır.

Jinekomasti

Jinekomasti Evreleri ve Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Jinekomasti ameliyatı nedir? Sorusu genellikle jinekomasti hastalığına sahip olan kişiler tarafından sıkça merak edilmektedir. Bu noktada jinekomasti tedavisi için mutlaka cerrahi yönteme ihtiyaç duyulmaktadır.

Jinekomasti hastalığı 3 tip evrede görülmekte olup her evre için uygulanabilen tedavi seçenekleri farklılık göstermektedir. Jinekomasti evrelerinin birincisinde sınırlı boyutlarda büyüme söz konusu olmakta ikinci evrede göğüsler daha iri görünse de sarkma durumu söz konusu olmamakta ve son evre olan üçüncü evrede meme büyümesiyle birlikte sarkma da görülmektedir.

Erkeklerin ilaç kullanarak ya da spor yaparak jinekomasti hastalığını tedavi etmesi mümkün olmayıp tek ve kesin çözümü cerrahi estetik yöntemidir. Bu noktada jinekomastinin evrelerine göre cerrahi tarafından yöntemler belirlenmekte olup işlem öncesinde mutlaka doktora muayene olarak gerekli tetkikler yapıldıktan sonra doktorun önerdiği tedavi yönteminin uygulanması gerekmektedir.

Evreleri ve uygulanan tedavi yöntemleri ise şöyle sıralayabiliriz;

  • Birinci evre için liposuction
  • İkinci evre için liposuction
  • Üçüncü evre için sarkmayı gidermek adına açık estetik ameliyatı ve fazla dokuların çıkartılması.

İlk 2 evrede uygulanan liposuction yöntemi klasik yöntem, lazer ya da vaser şeklinde uygulanabilmektedir. Ancak son aşamada sarkma söz konusu olduğu için mutlaka açık estetik ameliyatının gerçekleştirilmesi gerekmekte ve açık estetik ameliyatı sırasında fazla dokunun cerrahi yöntemle çıkartılarak meme bölgesinin yeniden şekillendirilmesi gerekmektedir.

Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Jinekomasti tedavisi sırasında gerçekleştirilen ameliyat genel anestezi altında yürütülmekte olup işlem sırasında yağ dokusu, meme bezi dokusu veya hem yağ hem de meme dokusu üzerinde işlem yapılmaktadır. Genellikle ilk evrelerde sadece liposuction ameliyatı yeterli olsa da son evrede meme başı etrafında atılan yarım ay şeklindeki kesi ile yağ ve meme dokuları bölgeden çıkartılmakta. Daha sonra ise estetik dikiş ile bu bölge kapatılmaktadır.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası

Jinekomasti ameliyatı sonrası hastaların dikkat etmesi gereken bazı önemli hususlar olmaktadır. Özellikle bu hususlara dikkat edilmemesi halinde genellikle başarısız jinekomasti ameliyatı gerçekleştiği sonucu ortaya çıksa da aslında iyileşme sürecine dikkat edildiği takdirde herhangi bir problem görülmemekte ve işlem genellikle başarılı olmaktadır.

Hastanın işlem sonrasında genellikle ameliyat günü veya ameliyattan bir sonraki gece hastanede müşahade altında tutulduktan sonra taburcu edilmekte ve ilk gün ağrı kesiciler ile oluşabilecek ağrı önlenmektedir.

Ameliyat sonrası bir veya 2 gün sonra ise meme bölgesine dren konularak bu bölgede kan birikmesi engellenmektedir. Diğer tüm estetik ameliyatlarda olduğu gibi jinekomasti ameliyatı sonrasında da bölgede hafif şişlik veya ödem görülmesi oldukça normal olup genellikle bu durumlar bir hafta içerisinde kendiliğinden geçmektedir.

Jinekomasti ameliyatı geçirdikten sonraki ilk 3 gün mutlaka dinlenmek ve kol ya da omuz gibi bölgelere aşırı yük bindirmek gerekmektedir. Hastanın ameliyattan sonraki ilk 3 gün içerisinde duş alması kesinlikle yasak olup 3 günden sonra duş alması ve ağır işlerde çalışmamak şartıyla işine geri dönmesi mümkün olmaktadır.

İlk bir ay boyunca ağır egzersizler ve aşırı yük kaldırma gibi durumlardan uzak durulması gerekmekte olup genellikle ameliyattan sonraki 3 veya 4 hafta içerisinde sürekli olarak korse kullanımı daha sonra ise 1 veya 2 ay kadar sadece gündüzleri veya sadece geceleri korse kullanımı önerilmektedir.

Jinekomasti Nasıl Anlaşılır?

Jinekomasti nasıl anlaşılır? Sorusuna yanıt olarak; bu hastalığın fark edilip anlaşılması için çeşitli semptomlar ve belirtiler bulunmakta, bunların gözlemlenmesi durumunda gerçekleştirilecek olan bir doktor muayenesi ile de bu hastalığın var olup olmadığının teşhisi yapılabilmektedir. Jinekomasti belirti ve semptomları arasında şunlar yer almaktadır;

  • Şişmiş meme dokusu
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Şişlik
  • Ağır
  • Meme başı akıntısı

Jinekomasti, fiziksel komplikasyon olarak oldukça sınırlı komplikasyonlara sahip olsa da özellikle bu hastalık erkekleri psikolojik olarak oldukça etkileyebilmektedir. Bunun yanı sıra özellikle estetik kaygı da bu hastalık sebebiyle erkeklerde oldukça fazla yaşanmakta ve  duygusal sorunlar görülebilmektedir.

Özellikle aşırı alkol tüketimi bu hastalığın ortaya çıkmasına sebebiyet verebilmekte, bu nedenle de kişilerin alkol tüketimini bırakması veya sınırlandırması önerilmektedir. Kişilerin kesinlikle doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımı yapmaması ve yukarıdaki belirtilerle karşılaştığı durumda bir doktor muayenesine gitmesi gerekmektedir.

Jinekomasti tanısının koyulabilmesi için uzman bir doktor tarafından kişilere fizik muayene gerçekleştirilmekte ve gözlemlenen belirtiler doktor ile paylaşılarak hastalığın jinekomasti mi yoksa meme kanseri gibi daha ciddi bir hastalık mı olduğu tespit edilmelidir. Bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, doku biyopsisi, testis ultrasonu gibi çeşitli ileri testler ile birlikte kişilerin bu hastalığa sahip olup olmadığı belirlenmektedir.

Ancak özellikle jinekomasti ile yağlı meme dokusu oldukça karıştırılmakta ve kişiler bu hastalığa sahip olmayıp yalnızca meme bölgesinde fazla yağlanmaya sahip olabilmekte, tam tersi olarak da fazla yağlanma teşhisi koyulan meme şişlikleri aslında jinekomasti hastalığı olabilmektedir. Bu nedenle de uzman bir doktor tarafından tüm gerekli tahlillerin yapılarak kesin sonucun bulunması gerekmektedir.

Jinekomasti Ameliyatı Fiyatı 2022

Jinekomasti ameliyatı ile büyük meme yapısından kurtulmak isteyen erkekler, bu operasyon için özellikle Jinekomasti ameliyatı fiyat hakkında bilgi sahibi olmak istemekte ve bu operasyon için ne kadar ödemesi gerektiğini merak etmektedir.

Öncelikle bu operasyon için fiyatın belirlenebilmesi için kişilerin doktor tarafından muayene edilmesi ve gerekli inceleme ve değerlendirmelerin yapılması gerekmektedir. Erkeklerde meme küçültme ameliyatı için hem kişilerin istekleri hem de doktor tarafından bu operasyon için en uygun olarak belirlenen ve tercih edilen yönteme göre fiyatlar belirlenirken, bunun yanı sıra çeşitli faktörler de fiyatlar hususunda etkili olmaktadır.

Jinekomasti ameliyatı fiyatı 2022 yılında oldukça merak edilirken, geçtiğimiz yıllara nazaran bir nebze artış gösterse de kişilere gerçekleştirilecek operasyon için yapılacak olan muayenede belirlenen fiyatlar oldukça uygun olmaktadır.

Ancak bu hususta tercih edilecek olan doktorun sunduğu fiyat politikası, operasyonda kullanılacak olan malzemeler gibi hususlar da farklı fiyatlarla karşılaşılmasına neden olmaktadır. Erkeklerde meme büyümesinin durumu, meme yapısı gibi özelliklerin değerlendirilmesinin ardından gerçekleştirilecek olan operasyonun fiyatları kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.