HAKAN TEYMUR
1 Mayıs 2023

Derin Yara İzleri Nasıl Geçer?

Yara izleri, cildiniz kesildikten ya da hasar gördükten sonra iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Cilt, yarayı bir araya getirmek ve yaralanmanın sebep olduğu boşlukları doldurmak için yeni doku meydana getirir. Böylece kendini onarır. Skar dokusu kollajen adlı bir proteinden oluşturulur.

Yara izleri tüm şekil ve boyutlarda gelişir. Bazı izler büyük ve ağrılıdır olabilir. Aynı şekilde bazıları ise zar zor görünür. Bu bakımdan kişiden kişiye farklılıklar gözlemlenir.

Derin Yara İzleri Nasıl Geçer?

Derin Yara İzleri Nasıl Geçer?

Yara İzi Belirtileri Nelerdir?

Açık tende bir yara izi ilk oluştuğunda, genellikle pembe veya kırmızıdır. Zamanla pembemsi renk kaybolur ve iz cilt renginden biraz daha koyu veya daha açık hale gelir. Koyu tenli hastalarda yara izleri sıklıkla koyu lekeler şeklinde gözlemlenir. Bazen yara izleri kaşınır ve ağrılı veya hassas olabilirler. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere yara izinin görünümü çeşitli faktörlere bağlıdır:

  1. Ameliyat, yanık ya da şiddetli akne tarzı yara izine sebe olan yaralanma yahut olay
  2. Yaranın boyutu, şiddeti ve yeri
  3. Dikiş veya bandaj gibi yara için aldığınız tedavi
  4. Yaşınız, genleriniz, etnik kökeniniz ve genel sağlığınız

Yara izleri bu bakımdan oldukça geniş bir yapıya sahiptir.

Derin Yara İzleri Nasıl Geçer?

Derin Yara İzleri Nasıl Geçer?

Yara İzi Nasıl Geçer?

Yara izi nasıl geçer? Yara izi oluşması ardından bunun nasıl geçeceği sık sık merak edilir. Eğer iz çok belirginse, özellikle bir travma ya da kaza ardından yüzde, kollarda oluşmuşsa tamamen geçmeyebilir. Ancak bunları tedavi ile azaltmak mümkündür. Özellikle çok kötü izlerde cerrahi müdahale yapılarak yaranın kalınlığının, genişliğinin azaltılıp, daha ince hale getirilmesi mümkündür.

Eğer mevcut yara izlerinde ilerleme olmuyorsa erken dönemde silikon baskı uygulanabilir. Silikon yapraklar kullanılarak yara izinin üzerine basılır. Böylece daha düzgün bir şekilde iyileşebilir. Erken dönemde aynı şekilde özel kremler de reçete edilebilir. Olgunlaşmış yara izlerinde ise lazer tedavisi uygulanabilecek yöntemler arasındadır.

Bazı yara izlerinin altına PRP yine yapılabilir. Yara izi tedavisi bu bakımdan hastadan hastaya, yara izinin yapısına göre farklılık gösterir ve hekim tarafından kişiye göre belirlenir.