HAKAN TEYMUR
28 Nisan 2023

Deri Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Deri kanseri cilt hücrelerinin anormal büyümesidir. Genellikle güneşe maruz kalan ciltte gelişir. Lakin bu yaygın kanser türü, derinin  normalde güneş ışığına görmeyen bölgelerinde de meydana gelme olasılığına sahiptir.

Cilt kanseri öncelikle kafa derisi, yüz, dudaklar, kulaklar, boyun, göğüs, kollar ve eller gibi güneşe maruz kalan cilt bölgelerinde ve kadınlarda bacaklarda gelişir. Ancak bunlarla da sınırlı değildir. Gene Avuç içi, tırnak ya da ayak tırnaklarının altı gibi alanlarda da gözlemlenmesi mümkündür.

Bunun yanı sıra deri kanseri koyu ten dahil, tüm cilt tonlarındaki insanları etkileyen bir durumdur.

Deri Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Deri Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Deri Kanseri Belirtileri Neler?

Deri kanseri belirtileri neler? Malign melanom ciltte mevcut bir ben üzerindeki ya da normal deri hücresinde gözlemlenebilir. Leke ya da lezyonda görülen işaretler bu durumu akla getirebilir. Genel anlamda,

  1. Lezyonun simetrik şekilli olmaması,
  2. Doku sınırlarının düzensiz, girintili-çıkıntılı ve pürüzlü bulunması,
  3. Lezyonda birden çok renk ya da renk tonu olması,
  4. Lezyon çapının 5 mm üzerinde olması,
  5. Belli zamanda lezyon rengi ya da şeklinde değişiklik gözlemlenmesi

Şeklindedir.

Deri Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Deri Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Deri Kanseri Tedavisi

Deri kanseri tedavisi için temel yöntem olarak cerrahi kullanılır. Lakin tek başına veya bir arada kemoterapi, immunoterapi ve radyoterapi gibi uygulamalar da tercih edilebilir. Genel anlamda tedavi yöntemi kanser evresine, tümörlü lezyonun niteliklerine hastanın risk grubuna göre değişir.

Evre 0 durumunda, deri kanserinde tümörlü lezyonun cerrahi operasyon ile çıkartılması gerçekleştirilir. Lokal anestezi ardından tümörlü doku hem etrafı hem de altından 1-2 cm genişliğinde normal doku ile beraber alınır.

Evre I-II melanomda kanser lenf bezlerinde yayılım göstermemiş olup, bu halde cerrahi girişim yapılır. Tümörlü melanom dokusu tamamen alınmakta, yayılım olmadığından emin olmak için lenf bezlerinden biyopsi elde dilektedir.

Evre III durumunda ise deri kanseri lenf bezlerine yayılım göstermiş, ileri seviye bir türdür. Hem kanserli cilt lezyonunun hem de lenf bezlerinin cerrahi operasyon kullanılarak alınması gerekir. Deri kanseri tedavisi bu bakımdan kişilerin durumuna göre farklılık arz etmektedir.