HAKAN TEYMUR
21 Aralık 2022

Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır, Ne Kadar Sürede İyileşir?

Vücudumuzun ve özellikle de yüzümüzün belki de en çok dikkat çeken noktası burnumuz olmaktadır. Bu noktada çoğu zaman burun bölgesinde estetik görünümden daha farklı bir görünüme sahip olmuş kişiler veya bir süre önce darbe aldığı için burun bütünlüğü bozulmuş olan kişiler genellikle burun estetiği yöntemine yönelmektedirler.

Bu noktada en çok merak edilen konular içerisinde burun estetiği ameliyatı nasıl yapılır, ne kadar sürede iyileşir? Sorusu olmaktadır. Çünkü bilindiği üzere burun ameliyatı oldukça hassas bir organımız olması nedeniyle ameliyat sonraki süreç birçok kişinin dayanamayacağı derecede ağrıya neden olabilmektedir. Bu da kişilerin çoğunlukla burun ameliyatı veya burun estetiği olmaları yönündeki endişelerini artırarak ertelemeye sebebiyet vermektedir.

Her ne kadar ameliyat sonrası süreç ağrılı olsa da özellikle burun ameliyatı sağlık noktasında etkileyici bir rahatsızlık söz konusu olduğunda ihtiyaç olmaktadır. Genellikle burun bütünlüğünün bozulmuş olması ve bunun da kırık olması gibi nedenler kişilerin zor nefes almasına ve beyne giden oksijen miktarının azalmasına neden olmaktadır. Bu da sağlık problemi olarak kabul edildiğinden aslında sadece estetik bir görünüm için değil sağlık açısından da ihtiyaç duyulan bir ameliyat haline gelmektedir.

Burun Estetiği Ameliyatı Nedir?

Burun estetiği ameliyatı aynı zamanda rinoplasti olarak da bilinmekte olup genellikle burun şeklinde meydana gelen bozukluklar hem fonksiyonel hem de görsel olarak önem taşıdığı için hastalar tarafından tercih edilebilen bir estetik ameliyatı olabildiği gibi aynı zamanda çoğu zaman doktorlar tarafından gerekli görülen ve sağlığı olumsuz etkileyen bir ameliyat olarak da gerçekleştirilebilmektedir.

Bu süreçte burun estetiği ameliyatı estetik açıdan ön planda olan burnun hedef görünüme ulaşması ve aynı zamanda solunum ya da koku alma gibi önemli fonksiyonların en iyi şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak için yapılan bir ameliyat türüdür.

Genellikle eğiklik, burun eti büyümesi veya sinüzit gibi fonksiyonel problemler hastaların rahat bir şekilde nefes almasını ve aynı zamanda koku almasını engellediğinden bu ameliyat ile çözüme kavuşturulmaktadır.

Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burun estetiği ameliyatı yapımı özellikle cerrahi bir işlem olduğundan kesi uygulanarak yapılmakta olup estetik dikiş atılarak herhangi bir iz kalması önlenmektedir. Estetik burun ameliyatları sırasında genellikle özel durumlar söz konusu olmadığında genel anestezi uygulanmakta ve anestezi süresi çoğunlukla 1,5 ila 3 saat arasında uygulanacak tekniğe göre değişiklik göstermektedir.

Özellikle ameliyat sırasında senaristlere müdahalede bulunulması ya da kulak veya kaburga da bulunan kıkırdak bölgesinden parça alınması gibi durumlarda da ameliyat süresi uzayabilmektedir.

Burun estetik ameliyatı gerçekleştirilirken burun içerisinden veya küçük bir kısmı 2 burun deliği arasından cilt bölgesine doğru yapılan kesiler ile başlamakta ve daha sonra bunun içinde yer alan mukozanın kemik ve kıkırdak yapılardan ayrılması ile devam etmektedir.

Tüm işlem bittikten sonra ise bu kaza tekrar yerine yerleştirilmekte ve estetik dikiş kullanılarak müdahale tamamlanmaktadır.

Burun Estetiği Ameliyatı Sırasında Kullanılan Teknikler Nelerdir?

Burun ameliyatı sırasında kullanılan bazı teknikler bulunmakta olup genellikle açık rinoplasti ve kapalı rinoplasti cerrahi yaklaşımlar içerisinde yer almaktadır. Estetik burun ameliyatı sırasında açık veya kapalı yaklaşımlara ortak olarak uygulanabilecek bazı teknikler ise şöyledir;

  • Redüksiyon rinoplasti
  • Tiprinoplasti
  • Ultrasonik, piezo ya da diamond rinoplasti
  • Koruyucu rinoplasti – Preservation Rhinoplasty: Push down rinoplasti – Let down rinoplasti

Burun Ameliyatı Sonra Merak Edilenler

Burun ameliyatı gerçekleştirecek olan kişilerin genellikle işlem öncesinde sıklıkla merak ettiği bazı konular bulunmaktadır.

Bu konular içerisinde işlemin tamamlanmasından sonraki iyileşme sürecinin ne kadar sürdüğü, kullanılan flaster bantın ne zaman çıkartılması gerektiği, ameliyat sonrası meydana gelecek ağrının ne kadar sürede geçtiği, iyileşme sürecinin hızlandığı olabilmesi için nelerin yapılması gerektiği ve eriyen dikiş kullanılan bu işlemlerde dikişlerin ne kadar sürede eridiği hem ameliyat öncesinde hem de ameliyat sonrasında hastalar tarafından sıkça merak edilmektedir.

Burun Ameliyatı İyileşme Süreci Kaç Gün?

Burun ameliyatı iyileşme süreci kaç gün? Sorusu genellikle ameliyat öncesi merak edilen konular içerisinde en üst sıralarda yer almaktadır. Genellikle ameliyat sonrası belirli aylara göre bazı değişimler görülmekte olup genellikle burun estetiği sonrası ay ay değişim söz konusu olmaktadır.

Genel olarak ameliyat sonrası burun bölgesindeki derinin hassas olması nedeniyle ödem oluşsa da genellikle oluşan bu ödem ve şişlikler ameliyat sonrasındaki ilk 5 gün veya 7 gün içerisinde ortadan kalkmaktadır. Ancak ince derili kişilerde özellikle bu süreç 6 ay ile 12 ay kadar da sürebilmektedir. Bazı hastalarda bu sürenin 2 yıla kadar uzadığı da görülmüştür.

Burun estetiği sonrası yaşanan değişmeler içerisinde özellikle ilk bir ay kişilerin mutlaka hapşırmak bir gül öksürmek, eğilmek ya da kalkmak gibi veya burun bölgesine ağır yük bindirecek durumlardan uzak durması gerekmektedir. Özellikle bu süreçte burunda bulunan kıkırdak bölgenin kaynama süresi uzadığından bazı kaymalar veya bozulmalar söz konusu olmaktadır.

Burun estetiği 3 ay sonrası ise kişilerin spor yapmaya başlaması mümkün olup gözlük takmaya da başlaması için yeterli süre tamamlanmış olmaktadır. Ancak kişilerin burun ameliyatından sonraki süreçte doktorun önerdiği tarihe kadar verilen ilaçların mutlaka kullanması ve aynı zamanda burun bölgesine ilk 3 aylık süreçte oldukça dikkat etmesi gerekmektedir.

Buradan da anlaşıldığı üzere aslında burun estetiği sonrası 1. Ay ve 6. Ay içerisinde birçok değişim yaşansa da hastaların kıkırdak dokusunun tam olarak yerleşmesi 2 yılı bulabilmektedir. Bu nedenle ameliyat sonrası burna en az 2 yıl herhangi bir darbe almamak için dikkatli olunması gerekmektedir.

Burun Ameliyatı Sonrası Flaster Bant Ne Zaman Çıkar?

Burun ameliyatı sonrası flaster bant ne zaman çıkar? Sorusu noktasında ise ameliyattan sonra kullanan alçı 7 gün kadar burunda durmakta ve daha sonra üzerine alçıya alınarak flaster bant yapıştırılmaktadır. Bu bantın genellikle 3 veya 4 gün kadar kullanılması daha sonra ise çıkartılması önerilmektedir.

Burun Ameliyatı Sonrası İyileşme Sürecini Hızlandırmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Burun ameliyatı sonrası iyileşme sürecini hızlandırmak için ise belirtmiş olduğumuz gibi işlem görmüş burun bölgesine darbeden uzak durulması ve aynı zamanda doktor tarafından reçete edilmiş ilaçların önerilen süre boyunca ve önerilen dozda kullanılmasına dikkat edilmelidir.

Burun Ameliyatı Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Genellikle burun ameliyatı sonrası hastalarda yaygın olarak ağrı ve bazı hafif sınırlamalar ortaya çıkmaktadır. Ameliyat sonrası ilk bir hafta oldukça zorlu geçip genellikle bu süreçte ağrı kesiciler uygulanmaktadır. Ancak ikinci ve üçüncü haftadan sonra iyileşme süreci tamamlanmaya başladığından vücutta ve özellikle burun bölgesinde meydana gelen ağrı ve sızı hissiyatı da azalmaya başlamaktadır.

Burun Ameliyatı Sonrası Dikişler Ne Zaman Erir?

Burun ameliyatı sırasında eriyen dikiş kullanımı yapılmakta olup bu dikişler zamanla eriyerek vücuttan atılmaktadır. Bu nedenle de genellikle burun ameliyatı sonrası dikişler ne zaman erir? Sorusu hastalar tarafından merak edilmektedir.

Eriyen dikiş kullanılan ameliyatlarda bu tip işler genellikle bir hafta veya 10 gün içerisinde kendiliğinden eriyerek kaybolmaya başlayıp yaklaşık olarak 8 veya 9 gün içerisinde fark edilmeyecek düzeyde vücuttan atılmış olur.